kawa arabica mielona

Dobór między kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jak więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Jacu Bird Coffee

Kawa mielona jest idealną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze właściwej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.