Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.
Winnica online
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.